2012. 10. 27. Országos Női Konferencia



Gaby Wentland az Országos Női Konferencián

„ami lehetetlen az embernek, az Istennek lehetséges!” Luk.  18:27


Bár 2012. október 27-e szombati munkanapra 
esett, az ország legkülönbözőbb részeiből több mint 500 nő gyűlt össze Budapesten a Női Konferenciára. Ahogy az épületbe léptünk, rögtön elfelejtettük a kinti esős, szeles, hideg időt, mert szinte benne volt a levegőben, hogy aznap különleges dolgok történnek velünk, bennünk. A halltól kezdve a pódium dekorációján át az ebédlőben megterített asztalokig is minden ezt sugallta.
 Jó volt olyan testvérnőkkel találkozni és beszélgetni, akiket akár évek óta nem láttunk; élveztük a jégtörő játékot; szívünket Isten előtt megnyitotta és bizakodóvá tette az elhangzó bizonyságtétel.
A közös dicsőítés alatt – amelyet csupa nőkből álló csapat vezetett –, Isten jelenlétében feloldódott bennünk sok feszültség, szívünket terhelő gond.

Az esemény meghívott előadója Gaby Wentland volt, aki Hamburgból érkezett közénk Isten üzenetével. Előadása fontos területeken talált el bennünket. Személyes példákon keresztül mutatta be, hogyan ad Isten megoldást akár anyagi, egészségi, családi problémákkal, vagy a munkahelyünkön, a gyülekezetben emberi kapcsolatokból fakadó gondokkal küzdünk.



Elhangzott: ha az Úrnak megnyitjuk a szívünket, minden területen változást történik. Ha nincsenek is megoldásaink, Ő megoldást akar adni. Napról-napra éhes szívvel mehetünk hozzá.
A Bibliát nem úgy kell használnunk, mint egy szakácskönyvet, amelyben megtaláljuk a nekünk szükséges receptet. Isten személyes kapcsolatot akar velünk építeni. A szívében ég az irántunk való szeretet. Szeretne elsővé válni, az életünk minden egyes percében velünk lenni, hogy megtapasztaljuk: mellettünk áll, bármin is megyünk keresztül.
Ha viszont inkább az aggodalmaskodást választjuk, akkor Isten a háttérben várja, hogy mit teszünk. Ahelyett, hogy a problémák szorításában más emberekhez futnánk segítségért, Gaby arra biztatott, hogy ott, rögtön tárjuk fel Istennek az összes problémánkat. Ő be tud lépni az életünkbe, és mindent megváltoztat.
Az Ézsaiás 61:1-3 alapján még elmondta, hogy amikor naponta Jézussal találkozunk, felken bennünket, a Lelkét adja nekünk. Ha befogadjuk, megváltozik az érzékelésünk, a látásunk, a hallásunk, a beszédünk.

Pénzügyi problémák
Beszélt arról, milyen érzés volt szolgálatuk kezdeti éveiben, hogy kevés pénzükből épphogy csak élelemre futotta, ruhát vásárolni, fodrászhoz menni egyáltalán nem tudott. Sírt, panaszkodott Istennek, amire ezt a választ kapta: „A te hibád! Én nem ennyit akarok adni, de az agyad azzal van elfoglalva, hogy mekkora a problémád, nincs helyem, hogy belépjek ebbe a helyzetbe...” Megértette, ki kell nyitnia a kezét, hogy Isten lássa, amije van, és vezethesse, hogy azzal mit is kezdjen. A férjében is hasonló elhatározást végzett el Isten. Ha Isten azt mutatja, hogy valamilyen célra adnia kell, akkor is megteszi ezt, ha ők éppen szükségben vannak. 33 éve pedig Isten mindig megadta, ami számukra, illetve a missziós szervezet munkatársai számára szükséges volt.

Egészségi problémák
Bár missziós szolgálatra kaptak elhívást, Gaby férje legalább 12-szer volt közel a halálhoz. Nem értette, hogy Istent akarják szolgálni, és mégis elkezdődtek a problémák! Fiatal feleségként összetört, nem volt hite, de azt mondta: „Uram, ha tényleg ott vagy, akkor segíts!”A férje túlélte a maláriás lázat, de az orvosok azt mondták, az erős gyógyszeres kezelés mellékhatásaként élete végéig beteg lesz, utazásról többé szó sem lehet. Ő viszont nem volt hajlandó meghátrálni, hanem hittel kimondta: „Akár élek, akár meghalok, Jézust fogom szolgálni, úgy, ahogyan Ő elhívott!” És abban a pillanatban érezte, hogy meggyógyult.
Jézust kell első helyre tenni az életünkben, nem a nyavalyáinkat. Azért küld el bennünket az Úr, hogy örömhírt vigyünk. Abba kell hagynunk, hogy azokat a negatív megállapításokat, félelmeket ismételgessük, amiket az ördög súg. Mondjuk azt, amit Isten mond! Hirdessük a jó hírt!

Problémák az emberi kapcsolatokban
A társadalom, a gyülekezetek legnagyobb problémája, hogy egymásról sokszor rosszat mondunk. Panaszkodunk másokra, és eközben leromboljuk azoknak az életét, akikről mindenféle negatív dolgot mesélünk. Jézus azt mondja: „Bocsáss meg az ellenségeidnek!” „Micsoda? Inkább nekik kellene megbűnhődniük!” De ha nem bocsátok meg, Isten sem bocsát meg nekem. Mindegy, hogy érezzük-e vagy sem, meg kell bocsátanunk. Nincs más választásunk, ha ki akarunk lábalni  a depressziós helyzetünkből.  A megbocsátás nyomán mi is felszabadulunk, és a bennünket megbántó fél is felszabadul.
Miért vezet Isten ilyen nehéz körülményeken keresztül? Mert világossággá akar tenni mások életében, de előbb Isten iskolájába kell járnunk, hogy felkészítsen erre.

Szolgálat a szexrabszolgák között
Délután Gaby elmondta, hogy Isten újfajta szolgálatot bízott rá: házat kellett nyitnia azoknak a nőknek, akiket szexrabszolgaságra kényszerítenek. Rettenetesen kihasznált, bántalmazott fiatal lányok várják most tőlük, hogy beszélgessenek velük, imádkozzanak értük és velük. Sokaknak sikerült már kiszabadulni a fogvatartóiktól, és Istennel elindulni a gyógyulás útján.
Gaby álma az volt, hogy a szolgálata kapcsán láthassa, ahogy Jézus munkálkodik, ő pedig mintegy a háttérben állva szemlélhesse, amit Jézus tesz. Beteljesedett az álom: Jézus meggyógyítja az összetört szíveket!
Olyan asszonyoknak kell lennünk, akiket Jézus felkent, akik Jézus jelenlétében élnek, és örömhírt visznek a szegényeknek, elnyomottaknak, foglyoknak. /Rné S./