Tudatosan nőiesen - a házasságban

Házasság, gyereknevelés, a nagymami szerepe


Gyereknevelés


„Neveld a gyereket a neki megfelelő módon (összhangban személyes adottságaival és hajlamaival), mégha megöregszik akkor sem tér el attól.” (Amplified ford.)   Példabeszédek 22:6


Fedezd fel az Isteni tervet a gyermeknevelésben
Nekünk szülőknek, Isten egyedülálló hatalmat és befolyást adott gyermekeink felett, de ez óriási felelősséggel is jár.

Szülőnek lenni az egyik legnehezebb, s egyben a legfontosabb kihívás az életben. Gyermeket nevelni hatalmas felelősség – egy olyan feladat, amit sokan megfelelő felkészülés nélkül vállalnak fel. Éveket töltünk azzal, hogy megtanuljunk egy szakmát és eszünkbe sem jut, hogy alapos képzés és gyakorlat nélkül lépjünk ezekre a speciális területekre. De amikor a gyermeknevelésről van szó, néhányan azt gondolják, hogy automatikusan tudni fogják, mit kell majd tenni. Az eredmény az, hogy néha a gyerek áldozatként végzi.
A Bibliának sok mondanivalója van a gyerekekről és arról, hogy a szülőknek hogyan kell gondoskodniuk és nevelni őket. De ezek az információk haszontalanok, ha nem tanulmányozzuk őket és nem ültetjük át a gyakorlatba. Tudom… mert én is benne voltam.
Fiatal anyaként sok hibát követtem el. Jómagam olyan háttérből jöttem, ahol bántalmaztak és nekem is szükségem volt érzelmi gyógyulásra saját sérüléseimből. Ebből kifolyólag észrevettem, hogy sokszor frusztrációból reagáltam gyerekeimre és nem szeretetből cselekedtem. De amint növekedtem és érettebbé váltam a szellemi életben, Isten egy jobb utat mutatott nekem. 

A szülők személyes trénerek
Az egyik leggyakrabban idézett ige a nevelésről a Példabeszédek 22:6-ban található: Neveld a gyereket a neki megfelelő módon (összhangban személyes adottságaival és hajlamaival), mégha megöregszik akkor sem tér el attól (Amplified ford.). Ez a vers világosan mondja, hogy a szülő felelőssége felfedezni, hogy Isten akaratával összhangban mi a legjobb gyermekének, figyelembe véve személyes adottságait és hajlamait. Minden gyermek más. A szülőnek ismernie kell gyermekeinek alap temperamentumát és tálentumait.
Vedd észre hogy ez a vers azt mondja, hogy nekünk kell nevelnünk gyermekeinket azon az úton melyen járniuk kell. Ez azt jelenti, hogy azon az úton, melyen Isten akarja hogy járjanak… nem pedig azon amelyen mi akarjuk hogy járjanak. Imádkoznunk kell és keresni Isten akaratát életükre vonatkozóan. Aztán figyelembe kell vennünk a személyiségüket, erősségeiket és gyenge oldalukat és amit tudunk, meg kell tennünk hogy segítsük őket hogy azzá váljanak akikké Isten akarja őket tenni. Valószínű tudod, hogy ezt sokkal könnyebb mondani, mint megtenni… és ráadásul időigényes.

Használd bölcsen a szavaidat
Az egyik legfontosabb dolog, amit megtanultam a neveléssel kapcsolatban, hogy nagyon óvatosaknak kell lennünk, hogy mit mondunk a gyerekeinknek és gyerekeinkről. Szavaink nagyon fontos eszközök, amit használhatunk gyermekeink építésre és rombolására is. Ha folyamatosan olyanokat mondunk, hogy „Semmit sem tudsz jól megcsinálni”, vagy „Mindenhez amihez csak hozzányúlsz elrontasz” – ezek a mondatok végül rombolni kezdik a gyermek önbizalmát… és életük folyását is megváltoztatják. Nekünk szülőknek, Isten egyedülálló hatalmat és befolyást adott gyermekünk felett. Kiváltságunk és felelősségünk, hogy segítsük formálni jövőjüket és szavaink ebben a folyamatban erőteljes szerepet játszanak. Néha meg kell mondanunk nekik, hogy amit tesznek az rossz, de azt is fontos megjegyeznünk, ha valami jót tesznek. Amikor korrigálod gyermekedet, mondd meg, hogy amit tett az rossz, de biztosítsd őt afelől, hogy ő maga nem rossz.
A helyes nevelés sokkal könnyebbé válik, amikor az Aranyszabályt alkalmazzuk: Amit akartok azért hogy az emberek tiveletek cselekedjenek, mindazt ti is úgy cselekedjétek azokkal (Máté 7:12). Beszélj úgy gyermekeddel, ahogy szeretnéd, hogy veled beszéljenek. Építsd fel őt szavaiddal, ne pedig rombold. Öntsd szavakba szeretetedet és mondd el neki, hogy hatalmas képességek, lehetőségek rejlenek benne.
Mindig a reménység szavait kell szólnunk gyermekeink életével kapcsolatban. Istennek velünk kapcsolatban is van reménysége. Mert én tudom az én gondolataimat, amelyet én felőletek gondolok, azt mondja az Úr; békességnek és nem háborúságnak gondolata, hogy kívánatos véget adjak néktek. (Jer.29:11). Épp úgy ahogy Isten reménységgel fordul jövőnk felé, nekünk is ezt a reménységet kell belenevelnünk gyermekeink szívébe.

Fegyelmezz helyesen
A Zsidók 12:6 érdekes gondolatokat közöl a korrigálásról. Mert akit szeret az Úr megdorgálja, megostoroz pedig mindent, akit fiává fogad. Ez arra mutat rá, hogy ha szeretjük a gyermekeinket, korrigálnunk és fegyelmeznünk kell őket.
Ahogy növekedtem Istennel való kapcsolatomban, kezdtem rájönni, hogy - habár szükségük van a gyerekeimnek a korrekcióra - nem Isten szerinti módon tettem ezt. A legtöbb gyerek átmegy a lázadás időszakán. Ez a lázadás mindnyájunkban ott rejlik és a helytelen korrekció méginkább táplálja. A lázadást ki kell dolgoznunk gyermekeinkből. De hogy ezt megfelelő módon tudjuk tenni, szükségünk van a Szent Szellem vezetésére.
Nekünk szülőknek a fegyelmezést következetességből kell alkalmaznunk, nem pedig haragból. Fenyítsd meg a te fiadat, míg van remény felőle, de annyira hogy őt megöld, ne vigyen haragod (Példabeszédek 19:18). Fontos átgondolnunk, hogy mit mondunk a gyerekeinknek és utána tartsuk is ahhoz magunkat. Sok szülő állandóan fenyegetőzik haragjában, de sose cselekszik. Nagyon hamar észreveszik a gyerekek hogy Apa és Anya nem gondolja komolyan amit mond és miután erre rájönnek, már nem fognak ránk hallgatni.
A harag, és az ésszerűtlen fenyegetés kiabálása csökkenti a gyerek szülő iránti tiszteletét. Tehát fontos emlékeznünk rá, hogy míg gyermekeinket kontroll alá próbáljuk vonni, ne veszítsünk el a kontrollt saját magunk felett. Biztos vagyok benne, hogy sokakkal megesik, hogy felindult haragból valószerűtlen fenyegetéseket mondanak. És - mint ahogy én is jártam, - mikor lecsillapodnak, talán rájönnek, hogy amit mondtak nem volt helyénvaló. Sokkal bölcsebb dolog, ha a szülő átgondolva a helyzetet, valami „kivitelezhető” dolgot ajánl, mielőtt fenyegetőzik.
Egy ilyen viselkedésmintát nehéz megváltoztatni, de ha ki akarod vívni gyermekeid tiszteletét, bölcsen, jól átgondolt módon kell korrigálni, nem pedig haraggal és elszabadult érzelmekkel. Ha a gyerek rájön, hogy ki tud borítani és még csúnyábban viselkedsz, mint ő, akkor ezt meg is teszi és még élvezni is fogja. A kontrollált harag kimutatása a gyerek tudomására hozza, hogy valamit nem helyeselsz, és hogy nem tréfálsz. Ha meggyőződik róla, hogy komolyan gondolod, amit mondasz, tisztelni fog. 

Bízz Isten helyreállító munkájában
Sokan nem érzik magukat alkalmasnak, mint szülők. Vagy megromlott a kapcsolatuk gyermekükkel, mert már olyan sok hibát elkövettek. De szeretném, ha tudnád, hogy még nincs veszve minden.
Isten a helyreállítás Istene, és ha kéred Őt, gyógyulást hoz gyermekeiddel való kapcsolatodba. Tudom, mert a mi családunkban is megtette… és Isten nem személyválogató (Ap.csel.10:34). Kövesd Isten útmutatását és légy türelmes. Ne feledd, hogy nem néhány nap alatt romlott meg a helyzet, ezért ne válj frusztrálttá és ne add fel, ha Isten szabadítása néhány napnál tovább tart.
Dave-vel négy gyermeket neveltünk és elkövettük a magunk hibáit. De hála Istennek, megismertük az Isten szerinti nevelés bölcsességét és nagyon megérte a fáradságot. Csodálatos kapcsolatunk van mindegyik gyermekünkkel… házastársaikkal és nyolc csodálatos unokánkkal. Most aratjuk azokat az éveket, melyeket gyermekeink életébe vetettünk. Néha könnyek közt vetettünk, de amint a Biblia ígéri, most örömmel aratunk (lásd: Zsoltárok 126:5).
Igaz lehet ez számodra is, ha szorgalmasan engedelmeskedsz Isten szavának. A nevelés minden egyes fázisában bátran támaszkodj Isten segítségére. Tegyél meg mindent, ami tőled telik, de ne vádold magad, ha nem vagy tökéletes. Jézus mindenkiért meghalt – beleértve a tökéletlen szülőket is – és Ő ott áll a gyengeségeink résein és kipótolja a hiányosságokat.
Istennek meg van a válasza az élet minden problémájára. Ha keressük Őt és engedelmesek vagyunk Neki, megtanulhatjuk, hogy mindent a Szent Szellem vezetése szerint tegyünk. És ez alól a nevelés sem kivétel. Bátorítalak, hogy amit tudsz, tégy meg, hogy kövesd Isten nevelési tervét. És közben élvezd gyermekeidet! 

Olyan gyorsan felnőnek… ezért tedd meg most a megfelelő lépéseket, hogy később ne kelljen megbánnod semmit.                                      „Enjoy Everyday Life” magazin 2004. augusztusi száma